مردم سنگاپور، مالزی و چین بیشتر از هندی ها به زخم معده مبتلا هستند. می دانید علت این موضوع چیست؟ زیرا هندی ها بیشتر از مردم چین فلفل مصرف می کنند.
تحقیقات نشان داده است که کپساسینcapsicin)) موجود در فلفل، باعث کاهش بروز زخم معده می شود. کپساسین، موجب افزایش جریان خون در قسمت مخاطی معده و تولید موکوس به وسیله ی دیواره ی معده می شود، بنابراین بافت معده در برابر ترشح اسید معده مصون باقی می ماند.
جالب است بدانید در مطالعات نیز دیده شده است که خوردن 20 گرم فلفل، درست 30 دقیقه قبل از خوردن یک عدد آسپیرین، از اثرات مخرب این دارو بر بافت معده و دوازدهه، در اثر مصرف طولانی مدت آن جلوگیری می کند و به این ترتیب می توان از این دارو به راحتی استفاده کرد، بدون آنکه نگران زیان آن باشیم.
حتی مشاهده شده، افرادی که طولانی مدت الکل مصرف می کرده اند، اگر عادت به خوردن فلفل نیز داشته اند، بافت معده شان کمترین آسیب را دیده است.
لذا می توان نتیجه گرفت که با خوردن این سبزی می توان معده ی سالم تری داشت، در حالی که بسیاری از مردم به غلط تصور می کنند، فلفل می تواند ناراحتی های معده را تشدید کند.
شاید باورتان نشود اگر بگوییم از فلفل می توان در درمان سرطان و حتی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری استفاده کرد. تحقیقات نشان داده اند کپساسین موجود در فلفل، به عنوان یک ترکیب ضد سمی عمل کرده و مانع از فعالیت ترکیبات سرطان زا در بدن می شود و از تشکیل تومورهای بدخیم در بدن جلوگیری می کنند.
به علاوه، این سبزی سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی مثل ویتامینC و کاروتن است، طوری که در 100 گرم فلفل دلمه ای قرمز یا سبز و فلفل معمولی خام به ترتیب 140، 120 و 120 میلی گرم ویتامین C و 3840، 265 و 175 میکروگرم بتاکاروتن وجود دارد.
وجود مقادیر فراوان ویتامین C در فلفل دلمه ای باعث شده این سبزی برای درمان سرماخوردگی مفید باشد. طوری که مصرف مرتب این سبزی در برنامه ی غذایی، هم شدت و هم طول دوران سرماخوردگی را کاهش می دهد.
به علاوه این سبزی دارای خواص ضدعفونی کنندگی نیز هست. کپساسین موجود در فلفل، به خصوص در فلفل معمولی، ترکیب شیمیایی دارد که موجب تحریک سیستم ایمنی شده و به این سیستم در حمله به عوامل عفونی کمک می کند. به علاوه، این ترکیبات موجب تحریک معده برای ترشح اسید می شود، بنابراین افرادی که در برنامه ی غذایی شان به طور مرتب از این سبزی استفاده می کنند، کمتر به بیماری های عفونی مبتلا می شوند.
پس سعی کنید روزهایی که سرماخوردگی شیوع پیدا می کند، از فلفل بیشتر در سالادتان، به همراه سایر سبزی های تازه استفاده کنید.
از آنجایی که فلفل برای قلب خیلی مفید است، اضافه کردن مرتب آن به غذا یا مصرف کپسول آن می تواند از بیماری قلبی پیشگیری کند.
هر چند فلفل یک چاشنی محسوب می شود، اما این ماده واقعاً به هضم غذا در بدن کمک می کند و برای اغلب زخم ها مضر نیست. این ماده حتی در میزان مصرف پایین نیز قوی است، بنابراین بهتر است بیشتر از مقداری که با غذا میل می کنید، از این ماده استفاده نکنید.
کرم یا پودر فلفل به عنوان نوعی مسکن می تواند در تسکین درد دندان، زونا، آرتریت، پسوریازیس و سایر انواع دردهای مزمن مفید باشد، هرچند ممکن است مصرف این ماده سبب سوزش یا خارش نسبی شود، اما این عارضه به زودی از بین می رود.
جالب است بدانید که می توانید فلفل تازه را تا 12 روز در یخچال نگهداری کنید.
سارا حسنلو
دانشمندان در تازهترین تحقیقات خود به این نتیجه رسیدهاند که مصرف گیاهان و غذاهای تند به لاغر شدن کمک میکند.
آنها معتقدند با توجه به اینکه غذاهای تند، مزه ملایمی ندارند، نمیتوان به مقدار زیاد از آنها مصرف کرد و به همین دلیل موجب لاغری میشوند.
از سوی دیگر غذاهای تند سوخت و ساز بدن را نیز بالامی برند و از این راه به کاهش وزن کمک می کنند.
کارشناسان توصیه میکنند در صورتی که به ناراحتی معده یا فشار خون بالا مبتلا هستید و پزشک شما را از مصرف غذاهای تند منع کرده است، از مصرف این نوع غذاها خودداری کنید. ولی اگر این مشکلات را ندارید، می توانید فلفل را برای لاغر شدن امتحان کنید.
غذاهای تند، سوخت و ساز بدن را بالا می برند.
حتی اگر دیگر اعضای خانواده نمی توانند غذاهای تند بخورند یا کودکان شما این مزه را نمیپسندند، فلفل را میهمان میز شام و ناهار خود کنید و بهجای نمک، که مضرات آن بارها به اثبات رسیده است، از مقدار متعادلی فلفل استفاده کنید
حس تندی یا از ماده غذایی تند مانند سیر، پیاز یا فلفل ساطع میگردد و یا ادویهجات تند مانند فلفل قرمز و کاری و یا انواع سسهای تند مانند توباسکو یا سس خردل.
هر یک از این مواد غذایی و یا ادویهجات خواص خود را دارا میباشند؛ سیر و پیاز خاصیت ضدسرطان و میکروبکشی دارند، پودر کاری خاصیت ضدالتهاب و ضددرد دارا میباشد و دانه خردل با دارا بودن منیزیم و سلنیوم بالا محافظ قلب و ضدسرطان است و برای رفع درد مفاصل و آرتروز مفید بوده و بهدلیل دارا بودن ویتامین B3 کاهنده کلسترول خون میباشد. اکثریت فواید غذای تند از ماده کاپسایسین است.
* بازکننده سینوس
کاپسایسین سبب باز شدن عروق بینی و سینوسها میگردد و جریان خون را در سینوس افزایش داده و سبب رفع التهاب آن میگردد.
* بهبود برونشیت
غذای تند تعریق را زیاد کرده و سبب سرفه و خروج موکوس بد از طریق سرفه میگردد، دمای بالای غذاهای دارای ادویه تند باعث باز شدن لولههای برونش گردیده و سبب بهبود سرماخوردگی میگردد.
* تقویت حافظه
تحقیقات اخیر در استرالیا نشان داده است افرادی که در هفته حداقل یکبار غذای ادویهدار و تند مخصوصاً دانه خردل استفاده میکنند از تحلیل سلولهای مغزی جلوگیری کرده و سیستم اعصاب قویتری دارا هستند و در میانسالی از ابتلا به آلزایمر در امان هستند (یکی از دلایل آن وجود ویتامینهای گروه B مخصوصاً ویتامین B1 میباشد).
* افزایش متابولیسم و لاغری
تمامی ادویهجات تند اعم از کاری و فلفل قرمز سبب تحریک تیروئید و افزایش ضربان قلب شده و متابولیسم را بالا برده و سبب چربیسوزی و کاهش وزن میگردند.
* رفع التهاب
کاپسایسین در انواع فلفل با دارا بودن خاصیت ضدالتهابی سبب کاهش درد، مخصوصاً درد عضلات و مفاصل میگردد.
* باز شدن عروق
ادویهجات تند، سیر و پیاز سبب افزایش نیترات خون و باز شدن عروق میگردد، فشارخون را کاهش داده و رسوبات داخل عروق را از بین میبرد و برای قلب و عروق بسیار مفید میباشد.
* ضدسرطان
غذاهای تند دارای آنتیاکسیدان هستند و با رادیکالهای آزاد که سبب بروز سرطان میگردند مبارزه کرده و از پخش شدن سرطان جلوگیری میکنند. در تحقیقات اخیر ثابت شده است غذاهای تند رشد انواع تومور را کاهش میدهد.
غذاهای تند برای خواب آرام مناسب نمیباشد. مصرف این غذاها قبل از خواب
سبب افزایش دمای بدن و حتی تعریق در افراد میگردد و میتواند سیکل خواب
را در افراد به هم بزند
* بوی بد دهان
اغلب ادویهجات تند و یا سیر و پیاز دارای بوی تند و زننده هستند و میبایست بعد از مصرف آنها دهان شسته شود.
* از بین بردن حس چشایی
ثابت شده است مصرف ادویهجات بسیار تند بیشتر از هفتهای 3-2 بار پرزهای چشایی را از بین برده و به مرور زمان مزه غذاها درست حس نمیشود.
* ایجاد مشکلات ادراری
مواد تند بعد از تصفیه وارد مثانه و کلیه میشود و به مقدار زیاد به بافت میتواند لطمه بزند.
* برای افراد حامله و شیرده خطرناک میباشد
مواد تند وارد مایع آمنیوتیک رحم و شیر مادر شده و سبب ایجاد تحریک عصبی در جنین و نوزاد میگردد.
* مشکلات اولسریک (معده)
غذاها و ادویهجات تند میتوانند سبب تحریک بافت معده و التهاب آن گردند و دیواره معده را تخریب کرده و اسید معده را افزایش داده و سبب ایجاد زخم در طولانی مدت شوند.
* اثر بر روی زبان
ادویهجات تند مخصوصاً جالوپینو و توباسکو میتوانند آلرژی بر روی زبان ایجاد کنند و سبب کهیر بر روی زبان شوند و فرد تا یک ماه هیچ طعمی را حس نمیکند.
* بیخوابی
غذاهای تند برای خواب آرام مناسب نمیباشد. مصرف این غذاها قبل از خواب سبب افزایش دمای بدن و حتی تعریق در افراد میگردد و میتواند سیکل خواب را در افراد به هم بزند.
* رفلاکس معده
غذاها و ادویهجات تند با افزایش اسید معده میتوانند سبب نفخ و ترش کردن در افراد شوند.
به طور کلی مصرف غذاهای تند و ادویهجات به صورت متعادل با مقدار کم به افرادی که دچار مشکلات گوارشی نیستند توصیه میگردد.
مصرف غذای سالم و پرهیز از غذاهای ناسالم، یکی از مهم ترین مسائل در تغذیه مادران باردار می باشد، زیرا که جنین از غذاهای مادر استفاده می کند. پس در این دوران هر چه مادر غذاهای سالم مصرف کند، موجب رشد کامل جنین می گردد.
در زیر غذاهای مفید در این دوران و مقدار مورد نیاز تعریف شده است:
غلات منبع غنی کربوهیدرات و یکی از منابع انرژی بدن می باشند. همچنین غلات دارای فیبر، آهن، ویتامین B، عناصر معدنی و پروتئین هستند. غلات غنی شده نیز(مانند ماکارونی غنی شده و برشتوک صبحانه) منبع خوب اسید فولیک می باشد.
6 تا 9 واحد را به غلات اختصاص دهید.
هر واحد غلات شامل:
* نیم تا یک لیوان سریال یا غلات صبحانه آماده
* نیم لیوان برنج یا ماکارونی پخته شده
* 1 برش نان
* 6 عدد بیسکویت (بهتر است با آرد گندم درست شده باشد)
میوه ها و سبزیجات
میوه ها و سبزیجات محتوی ویتامین و املاح لازم برای بدن می باشند. فیبر درون آنها به هضم مواد غذایی کمک می کند. ویتامین C در بسیاری از میوه جات و سبزیجات یافت می شود که به جذب آهن کمک می کند و همچنین باعث سلامت بافت های بدن مادر و جنین می گردد. سبزیجات برگ سبز حاوی ویتامین A ، آهن و فولات می باشند.
گروه سبزیجات ( تازه، یخ زده، کنسرو و خشک شده)
هویج، سیب زمینی شیرین، اسفناج، کدو، نارنج، کلم، شلغم، چغندر ، گوجه فرنگی ، فلفل.
گروه میوه جات ( تازه، یخ زده، کنسرو و خشک شده)
طالبی و گرمک، انبه، موز، آلو، پرتقال ، زردآلو ، گریپ فروت، آواکادو.
3 تا 4 واحد را به میوه ها و 4 واحد یا بیشتر را به سبزیجات اختصاص دهید.
هر واحد شامل:
* 1 عدد میوه
* نصف لیوان میوه تازه، کنسرو شده و یخ زده
* یک چهارم لیوان میوه خشک شده
* 1 لیوان سبزیجات تازه
* نیم تا یک لیوان سبزیجات پخته شده
* نیم لیوان آب میوه یا سبزی
* 1 عدد کوچک سیب زمینی پخته شده
گوشت قرمز، مرغ، ماهی، تخم مرغ و لوبیا
غذاهای این گروه دارای مقدار زیادی پروتئین، ویتامین B و آهن می باشند. پروتئین برای رشد جنین به خصوص در سه ماهه دوم و سوم بارداری لازم و ضروری می باشد.
منابع بسیار خوب پروتئین: گوشت قرمز بدون چربی، مرغ، ماهی، تن ماهی و تخم مرغ هستند. دیگر منابع آن حبوبات پخته (مانند نخود، سویا، لوبیای سفید و قرمز، عدس و نخود فرنگی) و آجیل و دانه ها (مانند تخمه آفتاب گردان، بادام، فندوق، بادام زمینی و کره بادام زمینی) می باشند.
از این گروه 2 واحد یا بیشتر استفاده کنید.
هر واحد شامل:
* 84-60 گرم گوشت قرمز بدون چربی، مرغ و ماهی
* نصف لیوان لوبیای پخته شده
* 1 عدد تخم مرغ
* یک سوم لیوان آجیل
* 2 قاشق غذاخوری کره بادام زمینی
در طی دوران بارداری به علت تغییر در سوخت و ساز بدن و گردش خون، ممکن است خطر مسمومیت های غذایی زیاد شود. این مسمومیت بر جنین نیز اثر می گذارد.
برای جلوگیری از این مسمومیت، گوشت و مرغ را کاملا بپزید و از مصرف برگرها و سوسیس هایی که کاملا پخته نشده، پرهیز کنید.
غذا | مقدار مصرف | مقدار پروتئین |
مرغ | 84 گرم سینه | 27.57 گرم |
ماهی | 84 گرم سالمون | 21.62 گرم |
پنیر | 1 لیوان | 28 گرم |
شیر | 1 لیوان | 8.26 گرم |
کره بادام زمینی | 2 قاشق غذاخوری | 8.03 گرم |
تخم مرغ | 1 عدد پخته | 6.29 گرم |
غذاهای دریایی
این غذاها منبع غنی از پروتئین، آهن و همین طور اسیدهای چرب امگا 3 می باشند. غذاهای دریایی برای رشد مغز جنین بسیار مفید هستند. محققان انگلیسی به این نتیجه رسیده اند، مادرانی که غذاهای دریایی مصرف نمی کنند، بعدها کودکشان توانایی کمتری در صحبت کردن دارد و دچار مشکلاتی در رفتار و ... خواهد شد.
البته همیشه باید مواد غذایی را(هر چند مفید باشد) در حد متعادل مصرف کرد. لذا مصرف زیاد غذاهای دریایی نیز می تواند بر روی سیستم اعصاب جنین اثر بدی داشته باشد، زیرا برخی از ماهی ها و سخت پوستان آبزی، دارای مقداری جیوه می باشند. یکی از این ماهی ها، کوسه ماهی می باشد. جیوه باعث نقایص مادرزادی می شود.
اما غذاهای دریایی که دارای مقدار کمتری جیوه می باشند، عبارتند از: میگو، ماهی سالمون و ماهی تن(ماهی تن بهتر است به مقدار 168 گرم مصرف شود.)
FDA( انجمن غذا و دارو ) پیشنهاد کرده است مادران باردار می توانند هفته ای 335 گرم ماهی مصرف کنند.
برای جلوگیری از ورود باکتری یا ویروس به بدن، باید از خوردن ماهی خام پرهیز کنید و همچنین ماهی دودی را بسیار کم مصرف کنید.
روغن ماهی
گروه لبنیات
مادران باردار و جنین برای محکم شدن استخوان ها و دندان ها به کلسیم نیاز دارند. همچنین کلسیم به شکل گیری صحیح عضلات و سیستم عصبی کمک می کند. لازم به ذکر است، اگر کلسیم به مقدار کافی در بدن مادر موجود نباشد، جنین کلسیم مورد نیاز خود را از استخوان های مادر بر می دارد.
منابع کلسیم: لبنیات، کلم پیچ، دانه ها، سالمون قوطی شده، ساردین، دانه های خردل، بروکلی، انجیر، آب تره فرنگی، جوی دو سر، آلو بخارا، مارچوبه، دانه کنجد، دانه سویا و جعفری.
4 واحد یا بیشتر از این محصولات مصرف کنید.
هر واحد شامل:
* 1 لیوان شیر بدون چربی
* 1 لیوان ماست
* 56 گرم پنیر
غذا | مقدار مصرف | مقدار کلسیم |
ماست | 5/1 لیوان | 415 میلی گرم |
شیر | 1 لیوان | 306 میلی گرم |
پنیر | 42 گرم | 275 میلی گرم |
آب پرتقال | دو سوم لیوان | 260-200 میلی گرم |
سالمون | 84 گرم | 181 میلی گرم |
اسفناج | نصف لیوان پخته شده | 120 میلی گرم |
غلات آماده صبحانه | 1 لیوان | 1000-100 میلی گرم |
کلسیم موجود در محصولات لبنی و شیر سویا به استخوان سازی در جنین کمک می کند. لبنیات همچنین دارای ویتامین های A، D و پروتئین می باشند.
لبنیات یکی از غذاهایی است که حتما باید در برنامه غذایی زنان باردار موجود باشد. باید توجه کنید که محصولات لبنی غیر پاستوریزه را مصرف نکنید. بعضی از پنیرها با وجودی که پاستوریزه هستند، توصیه می شود که خانم های باردار مصرف نکنند، مانند: پنیر فتا.
" برای داشتن نوزاد سالم و چابک، باید رژیم غذایی مادر صحیح باشد."
مریم سجادپور