دو نوع اصلی از کربوهیدراتها
کربوهیدراتها دو نوع اصلی دارند: ساده و مُرکب.
• کربوهیدراتهای ساده که به آنها قندهای ساده هم گفته میشود: این نوع کربوهیدراتها در قندهای تصفیه شده مثل شکر سفید وجود دارند. وقتی که داری یک آبنبات چوبی خوشمزه میخوری، در واقع داری یک نوع کربوهیدرات ساده وارد بدنت میکنی. اینجور قندها در میوهها و شیر هم هستند و بهتر است که کربوهیدرات ساده را از همین خوراکیها (میوه و شیر) دریافت کنی. زیرا اولاً به میوه و شیر قند مصنوعی اضافه نشده و دوماً آنها حاوی ویتامین، فیبر و مواد غذایی مهمی مثل کلسیم هستند. اما به آبنبات چوبی یکعالمه قند مصنوعی اضافه شده و مواد مغذی چندان مهمی هم در آن وجود ندارد.
• کربوهیدراتهای مرکب: به این نوع کربوهیدراتها نشاسته هم گفته میشود. نشاسته بیشتر از همه در غلات مانند نان، بیسکویت، ماکارونی و برنج وجود دارد. در این گروه هم مثل گروه اول، بعضی کربوهیدراتها از بقیه بهتر هستند. غلات تصفیه شده مثل آرد سفید و برنج سفید به اندازهی غلات تصفیه نشده مفید نیستند. چون این گروه از غلات فرآوری میشوند و خیلی از مواد مغذی و فیبرهای خودشان را موقع فرآوری از دست میدهند. اما غلات تصفیه نشده (یا فرآوری نشده) هنوز ویتامینها و مواد معدنی خودشان را دارند و همچنین سرشار از فیبر هستند. فیبر مادهای است که به سیستم گوارشی بدن کمک میکند و همچنین باعث میشود که تو زودتر احساس سیری کرده و پرخوری نکنی.
حالا به نظرت کدام نوع از کربوهیدراتها را باید بخوریم؟ خوب، هر دو نوع میتوانند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشند.
بدن چگونه کربوهیدرات را مصرف میکند؟
وقتی که کربوهیدرات میخوری، بدنت شروع به تجزیهی آن به قندهای ساده میکند و این قندها جذب جریان خون میشوند. وقتی که سطح قند خونت بالا رفت، لوزالمعده هورمونی به نام انسولین آزاد میکند. کار انسولین این است که قندها را از خون بگیرد و به سلولهای بدن برساند، در سلولها قند به عنوان منبعی از انرژی استفاده میشود. اگر کربوهیدرات خورده شده از نوع ساده باشد، خیلی سریع تجزیه و جذب می شود و تو خیلی زود دوباره احساس گرسنگی میکنی. اما اگر کربوهیدرات از نوع مرکب باشد، زمان بیشتری طول میکشد تا تجزیه شده و جذب خون شود. برای همین هم تو مدت طولانیتری احساس سیری میکنی و انرژی کافی خواهی داشت.
کربوهیدرات موجود در بعضی از غذاها (و بیشتر از همه کربوهیدراتهای ساده) باعث میشوند که سطح قند خون خیلی سریع بالا برود. دانشمندان عقیده دارند که مصرف زیاد این نوع از کربوهیدراتها ممکن است با مشکلاتی مثل دیابت و بیماریهای قلبی مرتبط باشد.
پس بهتر است سعی کنیم مصرف کربوهیدراتهای ساده (مثل آبنبات) را محدود کرده و به جایش کربوهیدراتهای مرکب بیشتری مصرف کنیم.
همه با هم پیش بهسوی سبزیجات و نان گندم!
---------------------------------------------------------
مترجم علمی و داستان پرداز: مستانه زاده رفیع
التهاب در بدن یعنی شروع سازهای مخالف، یعنی درد و ناخوشی. باید بدانید که برخی از خوراکیها حاوی کربوهیدراتهایی هستند که با التهاب مقابله میکند درحالیکه برخی دیگر باعث تشدید این پدیدهی نامطلوب در بدن میشوند. بهتر است انواع این کربوهیدراتها را بشناسید و در انتخاب آنها دقت بیشتری داشته باشید. در این مطلب ارتباط بین کربوهیدراتها و التهابهای بدن را بررسی میکنیم. لطفاً با ما باشید.
میوهها و سبزیجات حاوی کربوهیدراتها و درعینحال بهترین منبع آنتیاکسیدانها هستند. این ترکیبات قوی اثرات منفی رادیکالهای آزاد را خنثی میکنند. رادیکالهای آزاد مولکولهایی هستند که به سلولهای سالم حمله کرده و به آنها آسیب میرسانند. بدن نیز در برابر این رادیکالهای آزاد به همان شیوهای که در برابر جراحات عمل میکند واکنش نشان میدهد، یعنی با ایجاد التهاب! اگر بدن ما به اندازهی کافی آنتیاکسیدان نداشته باشد این التهابها بیشتر و بیشتر خواهند شد. محققان انگلیسی به این نتیجه رسیدهاند که میزان CRP(یک فاکتور التهابی) در خون افرادی که ویتامین C کمی دریافت میکنند دو برابر بیشتر از افرادی است که تغذیهشان سرشار از این ویتامین است.
محققان آلمانی نیز به این نتیجه رسیدهاند میزان CRP خون افرادی که روزانه 8 سهم غذایی میوه و سبزیجات مصرف میکنند در عرض چهار هفته به یک سوم کاهش پیدا میکند. به گفتهی این محققان، این تأثیر به کاروتنوئیدهای موجود در سبزیجاتی مانند هویج، گوجهفرنگی و فلفل دلمهای ربط دارد.
به عقیدهی متخصصان حوزهی تغذیه اگر امروز در جوامعی مانند آمریکای شمالی، آمار بیماریها و چاقی بیشتر از گذشته شده است به خاطر این است که مردم کربوهیدراتهای خوب مصرف نمیکنند. احتمالاً اگر شما هم جزو افرادی باشید که روزی قصد رژیم داشتهاید و یا هم اکنون در حال رژیم هستید میدانید که اصول بیشتر این رژیمها کاهش حداکثری مصرف گلوسیدها و افزایش مصرف پروتئینهاست. متأسفانه این قبیل رژیمها هر مادهی غذایی حاوی کربوهیدراتها از قبیل میوهها، سبزیجات و غلات را حداقل در شروع رژیم ممنوع میکنند. باید بدانید که حذف کربوهیدراتهای خوب مانند میوهها و سبزیجات و غلات کامل باعث افزایش هر چه بیشتر التهابها شده و امکان مقابله با بیماریها را از بدن میگیرد.
میشود بخشی از قندها و چربیهای مصرفی را با پروتئینها جایگزین کرد. نتایج بررسیهای متعدد نشان میدهند که با مصرف گوشتهای کم چرب، گوشت پرندگان، ماهی، غذاهای دریایی، تخممرغ و محصولات لبنی کمچرب میتوان راحتتر وزن کم کرد و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را نیز کاهش داد. نتایج بررسی محققان نشان داده است افراد چاقی که به مدت 6 هفته رژیم سرشار از پروتئین داشتهاند به میزان 3.6 کیلوگرم بیشتر از افرادی که رژیمشان سرشار از کربوهیدراتها بوده است وزن کم کردهاند. به خاطر اینکه پروتئینها بهتر از کربوهیدراتها اشتها را کنترل و سیری ایجاد میکنند و باعث میشوند که افراد کمتر غذا بخورد. اکثر مواد غذایی حاوی پروتئین شاخص گلیسمی پایینی دارند و باعث کند شدن هضم غذا میشوند. همچنین باید بدانید که تأثیر این مواد غذایی روی قند خون و انسولین نیز کمتر است.
محققان دیگر نیز بر این عقیدهاند که هر رژیمی که در آن میزان کالریهای دریافتی کمتر شود باعث لاغری میشود و باید بعد از یک سال نتایج آنها با هم مقایسه شود؛ اما با این حال به نظر میرسد که رژیمهای پروتئینه باعث سوزاندن آسانتر چربیها میشوند. در واقع محققان مشاهده کردند افرادی که رژیم حاوی پروتئین بیشتر را دنبال کردهاند 50 درصد چربی بیشتری از بقیه سوزاندند. علاوه بر این مصرف بیشتر پروتئینها میتواند تأثیر مثبتی روی کاهش تریگلیسیرید خون داشته باشد؛ اما ترس محققان از این است که میزان بالای پروتئین مصرفی باعث بروز اختلالاتی در عملکرد کلیهها شده و استخوانها را ضعیف کند.
بازگشت به کربوهیدراتهای مفید
امروزه مصرف کربوهیدراتها بیشتر شده است. نتایج بررسیهای انجامشده در سالهای گذشته نشان میدهد که برخی از این کربوهیدراتها برای داشتن تغذیهی سالم و مناسب لازم هستند درحالیکه برخی دیگر باید به صورت محدود مصرف شوند. با توجه به این که این مواد غذایی از تنوع بالایی برخوردار است و وجودشان برای سلامتی لازم است نباید به طور کامل اقدام به حذف آنها کرد. چون فراموش نکنید در کنار نوشابهها که حاوی میزان زیادی قند (کربوهیدراتها) هستند مواد غذایی سالم دیگری مانند کدو و نخودفرنگی نیز هستند که حاوی کربوهیدرات بوده اما برای بدن لازم و مفید هستند. علاوه بر این، این ترکیبات باعث تولید انرژی در بدن میشوند و غذای شماره یک مغز محسوب میشوند.بهتر است در مصرف کربوهیدراتها تنوع را رعایت کنید. به عقیدهی محققان کافی است یک مرتبه در هفته یک سهم غذایی برنج کامل را جایگزین یک عدد سیبزمینی تنوری بکنید تا خطر ابتلا به دیابت نوع دو را به میزان 30 درصد کاهش دهید. محققان همچنین معتقدند که کربوهیدراتهای خوب و مفید میتوانند با کاهش وزن، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش دهند.
خلاصه اینکه اگر میخواهید سالم و تندرست باشید با هیچ بهانهای مصرف کربوهیدراتهای خوب مانند میوهها و سبزیجات و غلات مفید را حذف نکنید. تنوع و حد اعتدال را رعایت کنید. بدانید که آنتیاکسیدانها قادرند التهابهای بدن را کاهش دهند. در نتیجه مواد غذایی سرشار از این ترکیبات مغذی را در الویت قرار دهید. ورزش را فراموش نکنید و روزانه حداقل 20 دقیقه پیادهروی داشته باشید تا همیشه سالم و تندرست بمانید.
فاطمه مهدی پور
بخش تغذیه و آشپزی تبیان
وقتی دهانه ی خروجیِ غدد چربی سازِ پوست بسته می شود ، ترشحات چربی در داخل این غدد به شکل بادکنک تجمع می یابد و جوش های زیر پوستی به نام کومودون ایجاد می شوند. کومودون ها جوش های بدون درد هستند و به صورت دانه های سفید ریز در زیر پوست جمع می شوند ، اگر این جوش ها منافذ کوچک و ظریفی به خارج از پوست پیدا کنند تبدیل به جوش های سر سیاه می شوند . یکی از مهم ترین علل به وجود آمدن کومودون ها ، استفاده از لوازم آرایشی و پماد های چرب بر روی پوست است . تغییرات هورمونی ، زمینه ارثی ، استرس، کثیف بودن پوست و… را نیز می توان از علل به وجود آمدن جوش های سر سیاه برشمرد .
عسل به دلیل خاصیت چسبندگی و کشسانی می تواند جوش های سر سیاه و سلول های مرده را از پوست جدا کرده و پوست را پاک سازی کند . برای ساختن ماسک عسل کافیست مقداری عسل را بر روی پوست خود به خصوص در جاهایی که جوش های سر سیاه وجود دارد بمالید و بعد از چند دقیقه صورت خود را با آب سرد بشویید .
یکی از دیگر روش های پاکسازی صورت استفاده از بخور گیاهان دارویی مانند بخور اسطوخودوس است . برای این کار ابتدا آب را در درون ظرفی ریخته و بگذارید تا جوش بیاید سپس مقداری اسطوخودوس خشک شده یا روغن اسطوخودوس را به آن اضافه کنید و به مدت 10 دقیقه بخور دهید و پس از آن صورت خود را با آب سرد شسته و خشک کنید .
سفیده تخم مرغ نیز به دلیل خاصیت چسبندگی سلول های مرده را از پوست جدا کرده و سبب به وجود آمدن سلول های جدید می شود . برای ساختن ماسک سفیده تخم مرغ کافیست مقداری سفیده تخم مرغ را بر روی صورت خود بمالید و بگذارید تا خشک شود سپس صورت خود را با آب سرد بشویید.
شستن بیش از حد صورت باعث تحریک شدن غدد چربی و تولید بیش از حد چربی می شود . سعی کنید به طور متوسط روزی دو بار صورت خود را بشویید و بیشتراز لوسیون های پاک کننده برای صورت خود به خصوص اطراف بینی استفاده کنید .
استفاده از این نوع چسب ها به پاک سازی صورت و باز شدن منافذ پوست کمک می کند برای استفاده از این نوع چسب ها ابتدا صورت خود را بشویید تا چربی پوست شما از بین برود سپس چسب را روی قسمتی از پوست که دارای جوش سر سیاه است بچسبانید و بعد از 10 دقیقه چسب را به آرامی به طرف بالا بکشید تا به طور کامل از پوست جدا شود .
اولین چیزی که سن شما را نشان می دهد چروک های دور چشم است و چون پوست دور چشم بسیار نازک و حساس است خیلی زود آسیب می بیند، پس باید حتما مراقب پوست دور چشم باشیم حالا در هر سنی که باشیم !!
با این کرم های دورچشم مدت بیشتری جوان بمانید
حرف مادرها همیشه درست است ، به نظر می رسد که مراقبت از دورچشم ها حتی در سنین خیلی کم می تواند تاثیر زیادی داشته باشد. استفاده از یک محصول مناسب حول و حوش 20 سالگی برای محکم و بی چروک ماندن چشمها بسیار مفید است. به گفته دکتر دبرا جالیمن متخصص مشهورپوست در آمریکا و نویسنده کتاب " قوانین پوست " استفاده از کرم دورچشم بسیار حایز اهمیت می باشد برای اینکه پلک چشم فاقد غدد چربی است و به خاطر همین بسیار نازک است و دور چشم اولین نقش را در صورت برای نشان دادن سن شما به عهده دارد. حقیقت تلخ این است که بسیاری از افراد در همان ابتدای 20 سالگی متوجه خطوط نازک اطراف چشم خود می شوند. به مرور زمان که پوست شما نازک تر هم می شود کبودی زیر چشم نیز بیشتر نمایان می شود.
حتما کمی ترسیده اید اما نگران نباشید ! با توجه به تجربه دکتر جالیمن هیچوقت برای مراقبت از پوست دور چشم دیر نیست. در اینجا یک جدول زمانی برای استفاده از کرم های دورچشم باتوجه به سن و سال افراد تهیه شده است.
نوجوانی ( 12- 19 سالگی )
نیازی به کرم دورچشم ندارید اما همیشه از کرم ضد آفتاب و عینک آفتابی uv400 استفاده نمایید.
20 -30 سالگی
از یک کرم مرطوب کننده خوب استفاده کنید که حاوی اسید هیالورونیک یا ceramides باشد. از این محصولات با توجه به خشکی پوست خود روزی یک یا دو مرتبه استفاده کنید. همچنین ، مطمئن شوید که حساسیتی به آن کرم ها نداشته باشید.
30- 40 سالگی
همزمان با استفاده از کرم دور چشم ، مصرف ویتامین c ، چای سبز و دیگر آنتی اکسیدان ها را فراموش نکنید. این کار باعث می شود که اطراف چشم روشن تر شود و تولید کلاژن در پوست تسریع گردد. شبها از کرم دور چشم استفاده کنید البته می توانید صبح ها هم دوباره کرم را تجدید کنید برای این منظور می توانید از یک کرم با فرمولاسیون سبک تر استفاده کنید تا آرایش چشم شما خراب نشود.
40-50 سالگی
در این سنین سعی کنید از محصولی استفاده کنید که حاوی رتینول باشد تا خطوط ریز دور چشم، بافت و حتی رنگ پوست را بهبود بخشد. همچنین باید اسید هیالورونیک هم برای حفظ رطوبت پوست داشته باشد. از کرمهای حاوی رتینول فقط شبها استفاده کنید اگر پوستتان خشک است ، می توانید روزها از کرم حاوی اسید هیالورونیک برای مرطوب نگه داشتن چشم استفاده کنید.
50-60 سالگی
از کرمهایی استفاده کنید که حاوی پپتید باشند ( در مواد تشکیل دهنده آن "پپتید " مثل "پلی پپتید" و یا استیل هگزاپپتید3 وجود داشته باشد) . پپتید باعث تحریک و تولید کلاژن پوست می شود و خطوط ریز دور چشم را کم می کند. عموما این محصولات ملایم هستند و محرک نیستند بنابراین می توانید از آنها دوبار در روز استفاده کنید.
60 سال به بعد
در این سنین شما نیاز به محصولی دارید که حاوی فاکتورها رشد با نام مستعار فاکتورهای رشد اپیدرمال ( egf) باشند. فاکتورهای رشد عبارتند از مگاپپتید که باعث رشد سلولهای پوستی شده و بیشتر اساس گیاهی دارند. ( به عنوان یک مثال سلولهای بنیادی سیب ) و یا به طور مصنوعی تولید می شوند. برای کمک به تولید دوباره پوست ، محصولاتی که حاوی فاکتورهای رشد می باشند، نمای ظاهری خطوط دورچشم و چین و چروکها را بهبود می دهد . روزی دوبار از این کرمها استفاده نمایید ؛ اگر دورچشمتان کدر است محصولی که حاوی کافئین است می تواند موثر باشد.
دو محصول برای چشم
سرمها در مقابل کرم ها؛ سرم ها چون فرمول ساده تری دارند، برای استفاده روزانه و برای افرادی که پوست چرب دارندمناسبترند. سرمها به طور مجزا برای دور چشم استفاده می شوند اما استثناهایی هم وجود دارد. مثلا اگر می خواهید از سرمهای ضد پیری در شب استفاده کنید، بهتر است یک لایه کرم روی آن قرار گیرد مخصوصا اگر پوستتان خیلی خشک باشد.
فرمولهای کلینیکی در مقایسه با فرمولهای داروخانه ای و گزینه های فروشگاهی:
به گفته دکتر جالیمن هر سه مورد ذکر شده می توانند بسته به موادی که پوستتان نیاز دارد ، موثر باشند. اگر فقط به دنبال یک کرم مرطوب کننده هستید، فرق چندانی بین محصولات مارک دار و معمولی وجود ندارد. اگر به دنبال یک کرم رتینول هستید ، می توانید از محصولاتی استفاده کنید که علی رغم ارزان بودن موثر هم هستند. اما اگر به دنبال محصولات گران قیمتی مثل فاکتورهای رشد هستید ، مجبورید کمی دست و دلباز باشید. کرمهایی که در مطب های پزشکان وجود دارند ، معمولا غلظت بالاتری دارند.
منبع:آی بانو