در گذشته مادربزرگها جوششیرین را به خاطر خواص گوارشیاش میشناختند اما امروزه جوششیرین به یکی از ترکیبات اصلی محصولات آرایشی بهداشتی خانگی تبدیل شده است. این پودر سفید ارزان، چندکاره و کاملا در دسترس بوده و به طور کاملا طبیعی از پوست سر تا پایمان مراقبت میکند. چند قاشق چایخوری جوششیرین پوستهای خشک را نرم، دندانها را سفید و شوره سر را محو میکند. آیا شما نیز این ادعاها را شنیدهاید؟ برای شفافسازی و آگاهی بیشتر خوانندگان، پنج ادعا درباره تاثیر جوششیرین روی زیبایی پوست را بررسی کرده ایم تا درستی و نادرستی آنها را مشخص کنیم.
پاها در طول سال در معرض آسیبهای متعدد قرار میگیرند. جوششیرین در حفظ شادابی و مراقبت از سلامت پوست پاها معجزه میکند. همچنین با پینههای آزادهنده مقابله و پوست پاها را تمیز میکند، خارش را از بین میبرد و باعث نرمی و لطافت پوست پاها میشود. بنابراین یک چهارم فنجان جوششیرین را در یک لیتر آب ولرم حل کرده و پاهایتان را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در آن قرار دهید.
جوششیرین در حفظ سلامت دهان و دندان نیز موثر عمل میکند زیرا دهان را تمیز میکند، مانع از ایجاد جرم و پوسیدگی روی دندانها میشوند و نفس را خوشبو میکند.
برای از بین بردن بوی بد دهان یک قاشق چایخوری جوششیرین را در یک لیوان آب حل کرده و با آن قرقره کنید؛ سپس دهانتان را با آب بهخوبی شستوشو دهید. همچنین اگر میخواهید دندانهایی سفید داشته باشید کافیست گاهی بهاندازه یک نوک انگشت جوششیرین را روی خمیردندانتان بریزید و با آن مسواک بزنید تا لکهها محو و دندانهایتان سفیدتر شوند. نظر کارشناس در مورد اثر جوششیرین روی پوست پاها و پینهها باید واقعبینانه سخن گفت؛ معجزهای در کار نیست. پینههای آزاردهنده تنها با رفع عامل ایجادکنندهشان (مثلا کفش نامناسب) و نیز با کمک داروهای مناسب رفع میشوند. البته جوش شیرین با توجه به خاصیت لایهبرداری ملایم تنها میتواند تا حدی به رفع زبری و ناهمواری پوست و احیانا پینهها کمک کند و هرگز جوششیرین را به عنوان یک درمان مناسب و موثرتر و قطعی برای پینه و میخچه نمیشناسیم. جوششیرین روی خارش پا- با توجه به اینکه علل مختلفی دارد و هر علتی نیز درمان خاص خود را دارد- تاثیر خاصی ندارد. البته شاید جوششیرین را بتوان به عنوان درمان خارشهای ناشی از زبری و خشکی و ناهمواری پوست کف پا به کار برد.
اگر منظور از خستگی همانی است که پس از فعالیت و کار کشیدن از عضلات و اندامها رخ میدهد باید گفت که جوش شیرین چنین اثر ضدخستگی ندارد ولی نرم شدن پوست کف پا شاید احساس آرامشی در پاها ایجاد کند که فردا از آن به عنوان رفع خستگی پا یاد کنید.
براساس خاصیت سایندگی ملایم و نیز جاذب بودن جوششیرین میتوان آن را به صورت خشک و یا محلول در کمیآب به دندانها مالید. این عمل به از بین رفتن لکهای زرد و قهوهای روی دندان که بیشتر در اثر مصرف قهوه و چای به وجود میآیند کمک و دندانها را سفیدتر میکند. جوش شیرین اثر ضد میکروبی نیز دارد و محیط رشد میکروبهای مضر را در دهان به هم میزند و به حفظ سلامت دهان و دندان کمک میکند. بیکربنات سدیم (نام شیمیایی جوش شیرین) اغلب یکی از اجزای تشکیلدهنده فراوردههای خمیردندان است ولی میتوان مقداری نیز به آن افزود. البته این کار را توصیه نمیکنیم زیرا به هم زدن اسیدیته فرمولاسیون خمیردندان ممکن است روی کارکردهای اجزای دیگر تشکیلدهنده خمیردندان تاثیر بگذارد.
خارش و قرمزی پوست میتواند به دلیل آب به اصطلاح سنگین، به ویژه آب آهکدار رخ دهد. یک راهحل طبیعی برای مراقبت از پوست این است که نصف فنجان جوششیرین را در آب وان حل کنید؛ سپس درون آن دراز بکشید. در این صورت وقتی از حمام بیرون میآیید پوستی نرم و صاف خواهید داشت و از این گذشته احساس راحتی و آرامش خاصی میکنید زیرا جوششیرین دارای ویژگی آرامشبخش است.
این مطالب که استحمام و شستوشو با آب سنگین با درصد املاح بالا موجب خشکی پوست میشود یک واقعیت است. در بسیاری از نواحی دنیا و همچنین ایران، آبی که برای استحمام و انجام امور بهداشتی و پاکیزگی به کار میرود و حتی آب شرب لولهکشی دارای درصد بالایی از املاح است. این مطالب گاهی به صورت جرم بستن جداره قوری و حتی رسوب املاح غیرمحلول در آب در ته لیوان یا پارچ آب مشخص میشود. افزودن جوش شیرین به آب با قلیایی کردن آن باعث میشود مقداری از سختی آب گرفته شود. پوست ما به طور کلی با آب کم املاح سازگاری بیشتری دارد. نکته قابل یادآوری این است که هرچه محیط سطح پوست قلیایی باشد، تحریکپذیرتر میشود؛ بنابراین به میزانی جوششیرین به آب اضافه کنید که در پوست احساس خشکی، سوزش و آزار ایجاد نکند.
جوش شیرین دارای خاصیت سایندگی و لایهبرداری ملایمی است؛ بنابراین میتوان از آن به عنوان لایهبردار به صورت موضعی و البته کوتاهمدت-به صورت مالش ملایم خمیر جوششیرین در آب به مدت چند دقیقه- روی پوست استفاده کرد ولی مصرف طولانی و مکرر جوش شیرین میتواند تحریککننده باشد.
جوششیرین مرطوبکننده و همچنین یک لایهبردار طبیعی است. برای استفاده از خواص لایهبرداری جوششیرین کافی است یک خمیر ساده درست کنید؛ سه پیمانه جوششیرین را با یک پیمانه آب مخلوط کنید. این خمیر را با نوک انگشتانتان، دایرهوار روی پوست تمیز صورتتان بمالید؛ سپس با آب ولرم به خوبی شستوشو دهید. البته میتوانید از این خمیر به صورت ماسک نیز استفاده کنید و یا اینکه مقداری از آن را با نوک انگشت روی جوشهایتان قرار دهید. در این صورت اجازه دهید خمیر جوششیرین به مدت سه الی پنج دقیقه روی پوستتان بماند؛ سپس صورتتان را با آب ولرم به خوبی شستوشو دهید.
منبع: وبسایت همشهری تندرستی