بهترین فصل برای مسافرت و طبیعت گردی فصل بهار است . اینک کم کم به فصل بهار نزدیک می شویم و در ایام تعطیل سال نو تعداد زیادی از شما عزیزان به فکر مسافرت می افتید .
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از behdasht.gov.ir ، مسافرت همیشه یکی از جالبترین و پرخاطرهترین برنامههای زندگی ما است که در آن حالت طبیعی زندگی ما مانند زمان غذا خوردن، خوابیدن و مسایل بهداشت فردی ما دچار تغییرات میشود. برای مثال : تغذیه و بهداشت دو مورد اساسی هستند که اگر به آنها توجه نکنیم ممکن است خود و خانواده بیماری و کسل شویم که در این صورت از سفر خاطرة خوشی نخواهیم داشت.
برای اینکه سفر خوبی داشته باشیم به نکات زیر توجه کنید:
-قبل از سفر در مورد مکان و آب و هوای محلی که قصد رفتن به آنجا را دارید تحقیق کنید تا لباس مناسب با خود ببرید.
-فهرستی از جاذبههای دیدنی محل مورد نظر و اموری را که باید انجام دهید تهیه کنید تا در مدت زمان سفر بیشتر لذت ببرید و کمتر احساس خستگی کنید.
-حتیالامکان در فصول گرما به مناطق گرم سفر نکنید.
-در مورد مکان اقامت خود ( هتل ، منزل اقوام ، چادر مسافرتی یا …) تصمیم بگیرید .
-به تغذیه و مواد غذایی که استفاده می کنید توجه کنید .خوردن غذاهای سالم و متنوع، از مواردی است که لذت سفر را چند برابر می کند .افزایش اشتها در طول سفر سبب می شود تا اشتیاق مسافران برای خوردن مواد غذایی بیشتر شود.برای دوری از مشکلات احتمالی ناشی از خوردن غذاهای گوناگون بهتر است :
- در مورد غذا و تغذیه در سفر برنامه ریزی کنید .
- با برنامه ای شما می توانید بعضی از غذاهای کم انرژی و سبک را بین وعده هایی که غذا مفصل تر و پر انرژی تر است قرار دهید.
- همچنین اگر فرصت تهیه غذای شما محدود است می توانید غذاهایی را در فهرست برنامه غذایی قرار دهید که سریع آماده می شوند.
- برای حمل لوازم کمتر می توانید غذاهایی که وسایل و مواد کمتری برای تهیه نیاز دارندانتخاب و در فهرست خود قرار دهید.
- از دیگر فوائد برنامه ریزی این است که امکان تهیه مواد اولیه از شهر خودتان با قیمت مناسبتر و اطمینان بیشتر از سلامت آن وجود دارد.
- قبل از سفر از خوردن غذاهای پرچرب و سنگین باید پرهیز نمود چرا که سبب دلپیچه و حالت تهوع در مسیر سفر میشود.
- هنگام سفر، از قبول هر نوع مادة غذایی از افراد ناشناس خودداری کرد.
- از خریداری مواد غذایی در کنار جاده پرهیز کنید، چرا که این مواد غذایی معمولا مدت زمان زیادی را در خارج از یخچال ماندهاند، اغلب فلهای بوده و از کیفیت آنها اطلاع کافی ندارید.
- در سفر به مناطق محلی و روستاها، از خوردن شیر تازه دوشیده شده از دام، یا بستنی و پنیر محلی و کلا محصولات لبنی تازه خودداری کنید و فکر نکنید که چون غذاهای روستایی، طبیعی اند، پس سالم هم هستند، زیرا ممکن است شما را در معرض خطر ابتلا به بیماریهایی نظیر تب مالت قرار دهد
- حتماً هنگام خرید هر نوع مادة غذایی بستهبندیشده بین راهی به تاریخ مصرف آن توجه و از خرید یا مصرف مواد غذایی تاریخگذشته خودداری شود.
- مواد حاوی پروتئین، فساد پذیری بالایی دارند، بنابراین گوشت، مرغ، ماهی و تخممرغ را فقط از مراکز مجاز که زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور هستند تهیه کنید
- خوردن سوسیس، کالباس و کنسروهای مواد غذایی آماده را باید به حداقل رساند.
- اگر از غذاهای کنسرو شده استفاده میکنید حتما ۲۰ دقیقه قبل از مصرف آنها را بجوشانید.
- در مورد غذاهای کنسرو شده مراقب باشید که قوطیها برآمده یا فرورفته نباشند و نشتی یا شکستگی نداشته باشند.
- غذاهای سفر را تا حدامکان، خودتان تهیه کنید.
-از مصرف سالاد و سبزیجات در رستورانها پرهیز کنید
- ظروف و وسایل پخت و پز را درون نایلونهای تمیز و دربسته نگهداری کنید تا در طول سفر آلوده نشوند.
-ظرفهای غذا را در آب رودخانه نشویید چراکه آلودگی را بیشتر میکند
-.در هنگام توقف برای صرف غذا، غذا را به طور کامل حرارت دهید، زیرا در زمان نگهداری غذا در سفر( فاصله بین خوردن و صرف غذا) میکروبها در مواد غذایی رشد میکنند. پس غذا را در حد داغ شدن حرارت دهید تا کاملا میکروبهای آن از بین بروند .
- غذاهای داغ را بیش از یک ساعت نمیتوان نگه داشت بنابراین سعی کنیم آنها را زود مصرف کنیم. اگر هم میدانیم که مدت طولانی را باید از غذای گرم محافظت کنیم، میتوانیم ظرف آن را درون پتو یا روزنامه بپیچانیم تا دمای آن زود از بین نرود.
- خوردن لیموی تازه همراه غذا فراموش نشود. زیرا لیموی تازه میتواند میکروبهای مواد غذایی را از بین ببرد.
- نوع غذا در طول سفر مهم است. چون رطوبت زیاد محل مناسبی برای تکثیر میکروب است پس بهتر است غذاهای نیمه مرطوب مانند عدس پلو، لوبیا پلو و ماکارونی را انتخاب کنید.
-در فصول گرم مواد غذایی بیشتر در معرض فساد قرار میگیرند.
- اگر از مواد غذایی گوشتی و یا موادی که احتیاج به سرمای زیاد دارند استفاده میکنید حتماً از یخدان استفاده شود.
- یخدان باید از یخ پُر شود. گوشت و سایر مواد گوشتی محل مناسبی برای رشد باکتریها و میکروارگانیسمهای بیماریزا به حساب میآیند بنابراین قبل از اینکه یخ آنها به کلی آب شود باید مصرف شوند.
- پس از رسیدن به مقصد اگر فریزر و یخچال در دسترس است مواد لبنی و گوشتی باید سریعاً به آن منتقل شود.
-از خوردن گوشت و ماهی نیمهپخته پرهیزکنید، زیرا غذاهایی که کامل پخته شدهاند از غذاهای نیمهپخته بهتر و سالمتر هستند.
- با توجه به مدت تعطیلات و احتمالاً تعجیل در ساعت حرکت، ممکن است در تهیه غذا کوتاهی شود، اما هر چقدر هم عجله داشتید، سعی کنید غذا را به شکل کامل بپزید،
- هرگز غذاهای پخته شده را بیش از دو ساعت در دمای محیط رها نکنید و اگر هوای اتاق گرم است، بیش از یک ساعت نگه ندارید.
- مهم ترین نکته برای پیشگیری از مسمومیت غذایی، پختن غذا و خوردن آن در همان روز است.
- همچنین غذاهایی را که بیش از سه روز، حتی در یخچال، باقی ماندهاند را مصرف نکنید
- خشکبار حاوی مقدار زیادی کالری و پروتئین و خوردن آنها در سفر مجاز است. البته در خوردن آنها به مقدار زیاد خودداری شود .
- در سفر باید از غذاهای آبپز با حجم کم استفاده شود.
- از خوردن چیپس، پفک و مواد حاوی ترکیبات شیمیایی رنگی تا حد امکان خودداری شود.
- از خوردن میان وعدههای بین راهی مثل لواشکهای محلی، فلافل، سمبوسه و پیراشکی به دلیل عدم نظارت بهداشتی خودداری کنید.
- از خوردن تخم مرغ نیم پز (عسلی) نیز به طور جدی بپرهیزید.
- در مورد کبابها هم این تفکر عامه اشتباه است که می گویند چون گوشت روی شعله مستقیم قرار گرفته، بنابراین قسمت درونی آن پخته است، چرا که بارها دیده شده که قسمت رویی (سطح) کباب به حالت سوخته درآمده، اما درون آن همچنان نپخته مانده است.
- زمانی که در بیرون از منزل کباب می پزید، از ظروف تمیز برای کبابهای پخته استفاده کنید و هیچ وقت از ظروفی که در آنها گوشت خام قرار داشته و هنوز شسته نشده است، برای قرار دادن کبابهای پخته استفاده نکنید.
- هنگام استفاده از غذاهای محلی یا برای یافتن رستورانهای معتبر در شهرستانها، ازافراد بومی راهنمایی بخواهید، زیرا استفاده ازغذاهای محلی، نیاز به شناخت کیفیت آن دارد. به عنوان مثال، اگر به استانهای شمالی کشور سفر می کنید، هنگام خوردن ماهی و… از افراد بومی راهنمایی بخواهید.
- برای ارزیابی سطح بهداشت دررستورانها باید به وضعیت دستشوییها، لباس کارگران ،نظافت میزها، حضور مگس و سایر حشرات، وسایل صرف غذا مانند چنگال، قاشق، لیوان، پارچ آب و غیره توجه کنید.
- همچنین در رستورانه وغذا خوری های بین راهی برای تشخیص سالم بودن غذا، باید از حواس خود استفاده کنید، مانند استفاده از حس بینایی برای تشخیص رنگ و کیفیت غذا، حس بویایی برای بوی غذا و حس چشایی برای طعم غذا!
- تا حد امکان از خوردن انواع خورش، کباب کوبیده، سالاد الویه و همبرگر خودداری کنید، زیرا خورش از جمله غذاهایی هستند که می توان آن را چندین بار گرم کرد و ماندگی آن به سختی قابل تشخیص است. از مصرف کباب کوبیده و همبرگر به دلیل عدم اطلاع از کیفیت گوشت و ماندگی چند روزه گوشت چرخ شده و به کار بردن موادی مانند خرده نان، ادویه جات و … در تهیه آنها، باید خودداری کنید.
- اگر در رستوران ها بین راهی لیوان یا ظروف یکبار مصرف دیگر در اختیارتان قرار گرفت پس از مصرف آنها را با فشار دست بشکنید تا امکان استفاده مجددش برای سودجویان وجود نداشته باشد.
- چنانچه به مناطق کوهستانی مسافرت می کنید، از خوردن قارچ به طور جدی خودداری کنید.
- اگر نیاز به اجاق و آتش دارید، حتما تمام نکات ایمنی را رعایت کنید و هرگز وسایل آتش زا مثل اجاق، و یا حتی شمع ها را بدون مراقبت رها نکنید.
- شما همیشه نمیتوانید غذاهای مسموم را از طریق بو و مزه ناخوشایندشان تشخیص دهید و در برخی موارد این غذاها بو یا مزه بدی ندارند اما ممکن است باعث ۲۴ ساعت مسمومیت و در مواردی حتی مرگ مصرفکننده شوند.
- به همین دلیل، غذاهایی که بیش از ۳ روز در یخچال باقی ماندهاند و غذاهای پخته شدهای که بیش از ۲ ساعت در هوای معتدل یا بیش از یک ساعت در هوای گرم باقی ماندهاند را مصرف نکنید.
- آشامیدن آب فراموش نشود چرا که شوق سفر گاهی ممکن است شما را از خوردن آب غافل کند. بهتر است بدانیم که خوردن آب در سفر، حتی اگر تشنه نباشیم از بروز یبوست جلوگیری میکند. بیتحرکی و نشستن به مدت طولانی در ماشین باعث بروز این عارضه میشود.
-اگر در کنار جوی آبی توقف کردهاید تا غذا را در آن جا میل کنید، به هیچ وجه به فکر استفاده از آب جوی نیفتید.
مصرف آب رودخانه ها، چشمهها و دریاچهها به هیچ وجه توصیه نمی شود.
- در مواردی هم که به سلامت آب مشکوک هستید یا می خواهید برای کودکان غذا تهیه کنید، جوشاندن آب به مدت ۵ دقیقه یا استفاده از قرصهای هالوژن(ماده ی ضد عفونی کننده آب) طبق دستورالعمل آن، به سالم سازی آب کمک می کند.
- مصرف آب آلوده نه تنها ممکن است باعث مسمومیت شود، بلکه امراض دیگری را مانند تب تیفوئید، اسهال، بیماریهای ویروسی مثل هپاتیت A و B، فلجاطفال و حتی وبا موجب میشود.
- یخ را از مراکز مطمئن تهیه کرده و از مصرف یخهایی که در شرایط غیر بهداشتی و روی زمین نگهداری یا خرد می شوند، خودداری کنید.
- خوردن چای و قند میتواند آرامبخش و در حفظ روحیه و انرژی مؤثر باشد. البته فراموش نشود که در خوردن آنها نباید زیادهروی کرد.
- اگر با اتوبوس سفر میکنید و تشنه شدهاید راننده وظیفه دارد لیوان یکبار مصرف در اختیار شما قرار دهد، در غیر این صورت باید از لیوان شخصیتان استفاده کنید اما به هیچ وجه از لیوانهای معمولی پلاستیکی یا شیشهای در اتوبوس استفاده نکنید.
- هنگام خوردن میوهها پوست آنها را بگیریم زیرا ممکن است پوست آنها آلوده به میکروب شده باشد و امکان شستن آنها برایمان مقدور نباشد.
- بهترین میوههایی که برای مسافرت می توان همراه داشت، میوههایی مانند موز، سیب و پرتقال هستند که برای مصرف باید پوست آنها کنده شود.
- در سفر ممکن است برای بازدید چرخهای ماشین به آنها دست بزنید یا اگر از وسایل نقلیه عمومی مانند اتوبوس یا قطار استفاده می کنید به صندلیها، پنجره و… دست بزنید، اما فراموش نکنید که قبل از خوردن غذا، دستهای خود را بشویید.
- به طور کلی پس از استفاده از سرویسهای بهداشتی، برداشتن گوشتخام، سیگار کشیدن، دست زدن به حیوانات و دست زدن به زباله یا چمن حتما دستهای خود را بشویید.
- بین راه در دستشوییها از صابون جامد استفاده نکنید و به جای آن از صابون مایع برای شستن دستها استفاده کنید.
توصیههایی به مسافران تابستانی
-شنا در محل هایی با سرعت زیاد آب حتی در حد زانو، خطر غرق شدگی و مرگ را به همراه دارد.
-فقط در مکانهای مشخص شده و محافظت شده شنا کنید .
-جلیقههای غریق نجات را برای کودکان ناآشنا به شنا و در مناطق آرام ساحلی ضروری است .
-میزان ایمنی استاندارد و حفاظت شخصی این جلیقه ها نامشخص است ،حتی با جلیقه های غریق نجات هم نباید وارد مناطقی با عمق زیاد شد.
-استفاده از تیوپ لاستیک اتومبیل در حین شنا خطرناک است.
-از ورود به مناطقی با درجه شیب نامشخص و یا سواحل سنگی باید خودداری شود
-حتی شناگران ماهردر مناطق سنگی ممکن است به علت عدم حفظ تعادل و حتی خطر ریزش سنگ بر اثر سُرخوردگی، به ضربه سر دچار شوند..
-شنا در استخر متفاوت تر از شنا در آب دریا و رودخانه است.
-وحشت زدگی، حرکات دست و پا، گوش ها و لب های سیانوتیک و خاکستری رنگ، پوست بدن سرد و بی رنگ را از علایم غرق شدگی عنوان کرد و یادآور شد،
-برای خروج آب از داخل معده ی فرد غرق شده، وی را به پهلو خوابانده و دهان بیمار را پاک می کنند.
-نخستین اقدام برای کودکان غرق شده را خارج کردن لباس های خیس و پوشانیدن آن ها با پتو و ملحفه دانست و افزود: پس از انجام اقدامات اولیه، تماس با اورژانس ۱۱۵ الزامی است.
در مورد ٱمادگیهای بهداشتی در سفر توجه داشته باشید.
-یک جعبه دارویی ( جعبه کمک های اولیه مسافرتی ) همراه خود ببرید.
-در این جعبه دارویی یک داروی تببُر، یک داروی آنتیهیستامین، باند و یک پُماد آنتیبیوتیک موضعی ، بتادین ، چسپ زخم هم قرار دهید.
-داروی ضد اسهال برای موارد اسهال مسافرتی توصیه نمیشود. در این مورد بهتر است با پزشک خود در مورد آنتیبیوتیکهایی که عفونتهای باکتریایی عامل اسهال مسافرتی را درمان میکنند، مشورت کنید.
-اگر به نقاط آفتابی سفر میکنید، کرم ضد آفتاب با خود ببرید، یا برای تسکین درد ناشی از آفتاب سوختگی، ژل ٱلوئه ورا(Aloe Vera) همراه داشته باشید.
-اگر در حین سفر، مدت درازی را در محیطهای سرباز و طبیعی میگذرانید، پشهبند و کرمهای دافع حشرات و داروهای تسکیندهنده آسیب ناشی از گزنه به همراه داشته باشید.
-بدن خود را با پوشیدن لباس مناسب خشک و گرم نگه دارید.
-هرگز الکل مصرف نکنید و یا مراقب باشید که راننده شما از الکل استفاده نکرده باشد.
-سیگار نکشید و حتی المقدور با کسانی که سیگار می کشند ارتباط نداشته باشید تا از دود سیگار آنها در امان بمانید.
-حتما واکسیناسیون لازم را انجام دهید تا شما را در برابر بیماری ها مصون نگه داشته و جانتان را نجات دهد.
-مراقب کودکان خود باشید و از آنها غافل نشوید. اسباب بازی ها، غذاها، نوشابه ها و سایر اشیاء خطرناک را از دسترس آنها دور نگه دارید.
-ویژگی های وسیله ی سفر خود را در نظر بگیرید.
-درباره موارد بهداشتی وسیله سفر خود هم فکر کنید، مثلا اگر با هواپیما سفر میکنید، ممکن است به علت تغییر فشار هوا دچار درد گوش شوید.
-شیردادن به یک کودک کم سن در حین بلند شدن و فرود آمدن هواپیما، با ایجاد حالت مکیدن و فرو دادن در او میتواند به تسکین درد گوش کمک کند و در کودکان بزرگ تر جویدن آدامس یا باد کردن آدامس بادکنکی میتواند این درد را رفع کند.
-اگر کودک شما به “بیماری حرکت” (motion sickness) حساس است، او را در وسط هواپیما روی بالها ننشانید.
-بیماری حرکت باعث ایجاد حالت تهوع در کودک داخل وسایل نقلیه متحرک می شود.
-اگر با ماشین سفر میکنید، برای جلوگیری از بیماری حرکت نگذارید کودک در ماشین مطالعه کند یا به پایین نگاه کند. اگر کودک احساس ناراحتی و تهوع کرد، باید به نقطهای در جلوی خود خیره شود.
-هنگامی که جایی را برای اقامت در محل سفرتان رزرو میکنید، بهتر است محلی را انتخاب کنید که نزدیکترین فاصله را با یک درمانگاه اورژانس داشته باشد.
-شماره تلفن پزشک خود را همراه داشته باشید تا در صورتی که سئوال پزشکی داشته باشید، بتوانید با او تماس بگیرید.
-در مسافرت آرام و صبور باشید.
-بالاخره اینکه توجه داشته باشید که مسافرت روال عادی زندگیتان را به هم میریزد و در نتیجه ممکن است کودکان بدخلق و بهانهگیر شوند. بنابراین آرامش خود را حفظ کنید .
= برای سفر همیشه هزینه زیاد لازم نیست اما برنامه ریزی و مدیریت سفر مهم است .
-شما می توانید در سفر از چادرهای مسافرتی، کیسهی خواب استفاده کنید و بهطور کلی، همهی بار و بنهی سفر در یک کولهپشتی یا در صندوق عقب یک ماشین شخصی قرار دهید.
-سفر ارزان راه حلی است که این روزها در میان قشر جوان و کمدرآمد دنیا رایج شده است.
-اما پیش از آنکه سفر با کولهپشتی و خوابیدن در کیسهخواب و چادر را تجربه کنید، به نکات زیر توجه کنید .
-برای انتخاب یک کولهپشتی مناسب، جنسیت فرد( مرد یا زن ) استفادهکننده، نوع فعالیت، حجم و وزن بار کوله بسیار اهمیت دارد.
-معمولا کولهپشتی زنان بهخاطر تفاوتهای فیزیکی، با کولهی مردان تفاوت دارد. کولهی زنان کشیدهتر، دارای بندهای کولهی نزدیک بههم و کمربندی باریکتر و با شکلی قوسدار است، مردانی هم که استخوانبندی ریزتری دارند میتوانند این کولهها را انتخاب کنند.
-حجم کوله عامل دیگری برای انتخاب آن است. حجم مناسب به عواملی مانند مدت زمان برنامه، فصل اجرای برنامه و حجم وسایل بستگی دارد. معمولا حجم یک کوله را با اینچ مکعب بیان میکنند؛ اما برای فهم این واحد، آن را به لیتر معرفی کردهاند.
-علاوه بر این باید به وزن باری که قرار است کوله آن را تحمل کند نیز توجه کرد، برای همین ذکر این نکته قابل اهمیت است، اگر دو کوله با مارکهای متفاوت و وزنهای مختلف و حجمهای یکسان دیدید، دلیل بر این نمیشود که کولهی سبکتر از تکنولوژی برتر بهرهمند شده، بلکه به احتمال زیاد کولهی سبکتر برای وزن کمتر طراحی شده است، پس باید اطلاعات کولهها را دقیقتر مطالعه کرد.
-برای انتخاب کولهپشتی مناسب حتما باید به برنامهای که اجرا میشود، توجه کرد، چراکه شرکتهای سازندهی کولهپشتی برای فعالیتهای مختلف، کولهپشتیهای متفاوتی را طراحی و تولید میکنند مانند کوهنوردی، کوهنوردی فنی یا آلپی، طبیعتگردی و کمپینگ و کولههای یکروزه.
-اما نحوهی چیدن وسایل داخل کوله؛ سنگینترین قسمت باید نزدیکترین محل کوله به کمر باشد و بهتر است وسایل سبک در پایین و وسایل نیمهسنگین هم در بالای کوله قرار گیرد تا حمل و راه رفتن با آن آسانتر باشد. ضمن آنکه باید توجه کرد وسایلی مانند عینک آفتابی، نقشه، بادگیر، تنقلات انرژیزا، کمکهای اولیه، قطبنما، چراغ قوه، روکش کوله و ظرف آب دم دست قرار گیرند تا هنگام نیاز به آنها، چیدمان دیگر وسایل بههم نخورد.
-چادر مسافرتی معمولا در فضاهای شهری وسیلهی چندان ضروری نیست؛ اما در سفر به طبیعت و کوه، یکی از ابزارهای لازم بهشمار میآید که برای تهیهی آن باید به نکاتی توجه کرد:
-پیش از خریدن چادر مسافرتی باید مقصد و جمعیت همراه در سفر را در نظر گرفت.
-برای سفرهای یک یا دو نفره بهتر است چادر سبک و کوچک انتخاب شود که حداکثر ۴۰۰ گرم وزن داشته باشد و در داخل کولهپشتی جا شود.
-اما اگر قرار است سفر خانوادگی و به نقاط شهری انجام شود، بهتر است چادرهای بزرگ ۸ تا ۱۰ نفره را انتخاب کرد. البته باید توجه داشت که چادرهای هشت نفره گنجایش خوابیدن چهار نفر را دارند.
-جنس چادرهای مسافرتی معمولا از پارچههای پلاستیکی است که نمیتوان داخل آنها پخت و پز انجام داد یا حتا شمع روشن کرد. ( مواظب باشید )
-جمع کردن چادر نیز از موضوعاتی است که هنگام خرید باید به آن توجه کرد.
-برخی چادرها فنری هستند و باز و بسته کردن آنها آسانتر است. برخی دیگر میلهیی هستند که جمع کردن آنها کمی وقت میگیرد.
-برخی چادرها هم دولایه هستند، یعنی لایهی دیگری از بالا روی آن کشیده میشود، این نوع چادرها برای مناطقی با آبوهوای بد طراحی شدهاند.
-هنگام خواب حتما یکی از پنجرههای چادر باید باز بماند و اگر هوا خنک است و احساس سردی میکنید دست کم زیپ رویی پنجرهها را بکشید تا هوا وارد چادر شود.
-برای انتخاب یک کیسهخواب مناسب توجه به دما اهمیت زیادی دارد که معمولا در بازار این دماها روی کیسهخوابها ثبت میشود.
-در صورت ثبت کلمه comform یعنی دما مناسب برای یک آدم معمولی است که بهراحتی در آن میتواند بخوابد.
-extreme کمترین دمایی که کیسه خواب میتواند در مقابل از دست دادن دمای عمومی بدن محافظت کند. این حالت اجازهی شش ساعت خواب غیرراحت را بدون اینکه دمای داخلی بدن تا مرحلهی خطرناک پایین بیاید به فرد میدهد.
-وزن، عامل دیگری در انتخاب کیسهخواب است. بیشتر کیسهخوابها بین ۸۰۰ گرم تا ۲ کیلوگرم وزن دارند.
-جنس کیسهخوابها معمولا از پر و الیاف است و کیسههای تهیهشده از پر، سبکتر و گرمتر هستند؛ اما باید مراقب بود که خیس نشوند، چون دیرتر از جنس الیافی خشک میشوند.
- اگر با وسیله شخصی خود سفر می کنید به نکات مهم زیر توجه کنید .
-در رانندگی احتیاط همیشه شرط عقل است .
- هیچگاه کسی که از شما سبقت می گیرد را به دید دشمن نگاه نکنید
- در رانندگی هیچگاه عجول نباشید .
- هیچ وقت موقع نزدیک شدن به مقصد از دقت خود کم نکنید.
-هیچ وقت هنگامی که بهشدت عصبانی هستید (مثلا با کسی حضوری یا تلفنی دعواتون شده یا هر چیز دیگه) بلافاصله پشت فرمون نشینید.
- وقتی با سرعت بالا رانندگی می کنید هرچقدر هم که حرفه ای هستید فرمون رو دو دستی بگیرید
- کمربند ایمنی رو قبل از حرکت ببندید نه در هنگام حرکت
-استفاده از کمربند ایمنی باعث کاهش معلولیتها و خسارات ناشی از رانندگی است در استفاده از آن از همدیگر سبقت بگیریم.
- با سرعت مناسب و اعصاب آرام رانندگی کنید.
- یک لحظه غفلت برابر است با یک عمر پشیمانی.
- جاده همیشه تسلیم راننده خوب و با احتیاط است.
-راه باز و وسوسه انگیز است، تند نرانید.
- هنگام سفر کنار جاده توقف نکنید با کمی حوصله به نزدیکترین پارکینگ می رسید.
- حمل مسافر با وسیله نقلیه غیر مجاز حادثه آفرین است؛ با این کار زندگی خود و دیگران را به خطر نیندازند.
- از پاک نمودن شیشه های اتومبیل خود غفلت ننمایید.
- وسایل نقلیه نامطمئن عامل تصادف در جاده هاست از مسافرت با آنها خودداری کنید.
- موتور سواری بدون کلاه ایمنی یعنی استقبال از مرگ؛ چرا به استقبال مرگ برویم.
- در مسافرتهای طولانی خود را خسته نکنید.
-هرگز از خط ممتد وسط جاده عبور نکنید.
- با سلامتی کامل پشت فرمان اتومبیل بنشینید.
-علائم ایمنی در جاده ها به خاطر سلامتی شما و دیگران می باشد.
- به علائم و توصیه ها دقیقاً توجه کنید و با مأمورین جاده ها صمیمانه همکاری نمایید.
- امنیت عبور و مرور در جاده ها حاصل تلاش و کوشش شبانه روزی راهداران است.
- مهمترین عامل ایمنی در جاده ها شما راننده عزیز هستید.
- شخصیت واقعی یک انسان هنگام رانندگی او آشکار می شود.
- در جاده ها بهترین نوع همکاری با دیگران رعایت مقررات رانندگی است.
- همکاری انسانها در جاده ها مرگ را مغلوب می کند.
- هنگام رانندگی در جاده ها هیچ چیز نمی تواند به اندازه احتیاط ضامن سلامت شما باشد.
- ۷۴% از کل تصادفات مربوط به عامل انسانی است.( تقریبا دو سوم تصادفات )
- ۵۷% کل تصادفات تا شعاع ۳۰ کیلومتری شهرها رخ می دهد.( بیشتر از نصف تصادفات )
- بیشترین تصادفات در روزهای پنجشنبه و شنبه رخ می دهد.
- کمترین تصافات در روز دوشنبه اتفاق می افتد.
- حدود ۶۷% از تصادفات در جاده های دو طرفه رخ می دهد.( بیشتر از نصف تصادفات )
- حدود ۷۰% از تصادفات در هوای آفتابی صورت می گیرد. (تقریبا دو سوم تصادفات )
- حدود ۱۶% از تصادفات در هوای ابری صورت می گیرد.
- حدود ۲% از تصادفات در هوای مه آلود صورت می گیرد.
- حدود ۱۲% از تصادفات در بارندگی صورت می گیرد.
- حدود ۱۳% از تصادفات در تقاطع های اصلی اتفاق می افتد.
- یک سوم تصادفات درشب و دو سوم آن در روز اتفاق می افتد.
- تعدا خودروها در سطح کشور حدود ۵ میلیون دستگاه می باشد. که پیش بینی می شود در سال آینده به حدود ۱۱ میلیون دستگاه برسد که مسلم است چنین رشدی در راهسازی عملی نخواهد بود لذا اهمیت رعایت مقررات ایمنی اجتناب ناپذیر است.
-مواردی که باید قبل ازحرکت رعایت کنید.
- چک لیست تهیه کنید:
مدتی قبل از سفر چک لیستی از تمامیکارهایی که باید قبل از سفر به انجام برسانید و تمامی وسایل و تجهیزاتی که می بایست به همراه ببرید تهیه کنید. تاریخی برای انجام هریک ذکر کنید تا در ساعات پایانی دچار مشکل نگردید.
- بی گدار به آب نزنید:
در مورد مسیری که انتخاب کرده اید شرایط فصلی و امکانپذیر بودن سفر، باراهنمای خبره مشورت کنید و به توصیه های او عمل کنید.
- تجهیزات سنگین را فیکس کنید:
تجهیزات سنگین مثل جعبه آچار، جک و دیگر وسایل را در صورتی که درون خودرو ویا روی باربند قرار دارند، محکم کنید. برای چنین کاری می توانید از جعبه های فلزی ومستعمل مهمات استفاده کنید. کافیست در فضای زیر صندلی و یا محل قرار دادن بار، جعبههای مهمات را توسط پیچ و مهره به بدنه فیکس کنید.
- در صورت استفاده از باربند، سعی کنید تجهیزات را کاملا توسط طناب و یا کشهایی که برای بستن بار بر روی موتور سیکلت استفاده می شود فیکس کنید. به این ترتیب از میزان صدمه دیدن سرنشینان و تجهیزات در تکانهای شدید کاسته می شود.
- سلامت خودرو را کنترل کنید: با وجودی که کنترل کامل خودرو غیر عملی است ولی هرگز بدون اطمینان از سلامت بخشهای زیر وارد ترک نکنید.
۱- موتور
۲- سیستم فرمان
۳ - سیستم ترمز و کلاچ
۴ - شاسی
۵ – فنرها، کمک فنرها و نقاط اتصال به شاسی و محورها
۶ – دسته موتورها
۷ - گاردان جلو و عقب
۸ - دیفرانسیلها، کمک و گیربکس
۹ - تسمه های پروانه،هیدرولیک و کولر
۱۰ - دینام و استارتر و سیستم جرقه زنی
۱۱ – چراغها، باتری
۱۲ - بخاری
۱۳ - بوق(سالم و با صدایی رسا)
۱۴ - تایرسالم و مناسب با مسیر
- تجهیزات لازم برای سفرهای خارج از جاده به همراه ببرید:
هنگامی که فرسنگها از راههای اصلی، پمپ بنزین و مکانیک دور هستید و از زمینهایی دشوار عبور می کنید، می بایست تنها روی خودو امکانات خود حساب کنید. در چنین شرایطی ضرب المثل “هر چه خوار آید، روزی به کارآید” صادق است.
-شاید سفرهای زیادی را بدون نیاز به تجهیزات زیر پشت سرگذاشته باشید، ولی حادثه رخ می دهد.
رینگهای آلومینیومی برای سفرهای خارج از جاده، مناسب نیستند و احتمال شکستن آنهاوجود دارد، رینگهای فابریک خودرو در چنین سفرهایی بهترین انتخاب است. همچنین لاستیکهایی که دارای گلهای جهت دار هستند و برای سرعت های بالا طراحی شده اند، برای خارج از جاده مناسب نبوده و علاوه بر اینکه به سرعت صدمه می بینند .
-مواردی که باید به هنگام رانندگی رعایت کنید
- همواره به قابلیتهای خود و خودرو خود آگاه باشید واز ماجراجویی و ریسک محاسبه نشده، بپرهیزید.
- گروهی سفر کنید .وسوسه سفربا یک خودرو را از سر بیرون کنید. اگر موفق نشدید، بیش از همیشه احتیاط کنید. همواره کارهای تیمی موفقیت بیشتری در بردارد.درصورتی که گروهی سفر می کنید، تمامی افراد گروه بخصوص رانندگان باید از روحیه
-همراهی و همکاری تیمی برخوردار باشند. تکروی و سرکشی همواره حادثه ساز است.
- در صورت مسافرت گروهی ،خودروهای دیگر به دنبال خودرو اول و حتی المکان دقیقا از روی مسیر خودرو جلویی ، به حرکت ادامه می دهند. حرکت خودروها در کنار یکدیگر می تواند حادثه ساز باشد.
- امن ترین و آسان ترین مسیر راانتخاب کنید
با انتخاب مسیر های امن و آسان خود را با کم ترین هزینه به مقصدبرسانید. چه بسا مسیرهای مشکل شما را از رسیدن به هدف بازداشته و یا با مشکلات جدید مواجه کنند.
- در صورتی که ناچار به خروج از راه هستید، نسبت به کیفیت زمین از نظر رطوبت، سنگلاخ یا ماسه ای یودن و شیب و عوارض آن تحقیق کنید. گاه لایه ای نازک و خشک بر روی خاک تشکیل می گردد که برای پیاده کاملا استوار و قابل اعتمادبنظر می رسد، ولی هنگام عبور خودرو لایه خشک شکسته و خودرو در گل و یا ماسه گرفتارمی شود.
- در کشور ما بسیاری مسیرهای خارج از جاده پوشیده از گدازه هاآتشفشانی است. در این نواحی سنگهایی تیره رنگ با لبه های تیز مشاهده می گردد. عبوراز چنین مسیر هایی احتمال پنچری را افزایش می دهد.
- رعایت فاصله با خودر
همواره فاصله خود باخودرو جلویی را کنترل کنید.
- عبور آرام از برآمدگی ها و چاله ها با عبور آرام از چاله ها و برآمدگیهای زمین می توانید از فشار غیر متعارفی که به سیستم تعلیق و جلوبندی و شاسی واردمی شود بکاهید.
- از چاله های آبگرفته عبور نکنید و برای عبور از نهرها نیز، محلهایی که بستر سنگی است، انتخاب کنبد. در نواحی مرطوب از خط القعر دوری کنید.
- مراقب بوته ها و درختان باشید: به اتوموبیل خود بیاموزید که برای زندگی احترام قائل باشد و به هیچ وجه از روی بوته ها عبور نکند،
- چیزی به جای نگذارید : به هیج عنوان زباله های خود را در صحرا رها و یا دفن نکنید. از ریختن روغن موتور بر روی زمین جدا خودداری کنید. هرچه باخود برده اید بازگردانید. گویی آنجا نبوده اید.