مصرف داروهای ضد سرطان پروستات ممکن است خطر ابتلا به مشکلات قلبی را افزایش دهد. این مشکلات میتواند شامل دردهای قفسهی سینه،سکتهی قلبی و انواع دیگر بیماریهای قلبی شده و مرگ بیمار را نزدیکتر سازد.
بر اساس گزارش پایگاه اینترنتی "نچرال نیوز"، منتشر شده در روز سهشنبه، ۶ آوریل (۱۷ فروردین)، درماندارویی معمول در مردان مبتلا به سرطان پروستات ممکن است به افزایش قابل توجه خطر ابتلا به مشکلات قلبی در آنها بیانجامد.
این نتیجه را محققان کالج لندن با انجام بررسیهایی در یک پروژهی تحقیقاتی به دست آورده و در همایش مشترک سازمان سرطان اروپا و انجمن اروپایی مدیکال آنکولوژی در برلین ارائه کردند.
مایک فان هملریک، رئیس این گروه تحقیقاتی، معتقد است، آنچه میتوان پس از رسیدن به این نتایج انجام داد، هشدار در مورد هورموندرمانی است.
هورموندرمانی، عامل اصلی افزایش احتمالی مشکلات قلبی
هورموندرمانی یا هورمونتراپی یکی از روشهایی است که در درمان سرطان پروستات به کار گرفته میشود. از آنجایی که تستوسترون، هورمون جنسی مردانه، سبب تسریع رشد سلولهای سرطانی در غدهی پروستات میشود، به بیمار داروهای ضد تستوسترون داده میشود که حاوی هورمون زنانهی استروژن است.
محققان کالج لندن بر این باورند که این داروها خطر ابتلا به انواع مشکلات قلبی را در مبتلایان به سرطان پروستات بالا میبرند. این نتیجه پس از مقایسهی سرنوشت مردانی که در طول سالهای ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۶ در سوئد از هورمونتراپی استفاده کردند با مردانی که تحت این درمان قرار نگرفتند، به دست آمد.
تحقیقات نشان میدهد که میزان مرگ و میر بر اثر بیماری قلبی در آن دسته از بیماران مبتلا به سرطان پروستات که در طول این سالها تحت درمان هورمونی قرار گرفتند ۲۱ درصد بیشتر از سایرین بوده است. همچنین مرگ و میر بر اثر حملهی قلبی در این افراد ۲۸ درصد افزایش نشان میدهد و در کل میتوان گفت که مشکلات قلبی به گونهی قابل ملاحظهای در این افراد بیشتر شده است.
تحقیق قبلی که در همین زمینه انجام شد، حاکی از آن است که خطر ابتلا به مشکلات قلبی بر اثر هورمونتراپی در آن دسته از مبتلایان به سرطان پروستات که سابقهی ابتلا به بیماریهای قلبی را دارند بیش از دیگران است.
علت چیست؟
به چه علت هورمونتراپی، قلب را در معرض خطر بیشتری قرار میدهد؟ محققان پاسخی برای این پرسشنیافتهاند، اما احتمال میدهند که این روش درمانی ممکن است اثرات حفاظتی تستوسترون بر روی قلب را کاهش دهد.
اینکه هورمونتراپی در درمان بیماری سرطان پروستات عوارضی جانبی، مانند ناتوانی جنسی و بی اختیاری ادرار را در بردارد، سخن تازهای نیست. اما امکان افزایش خطر ابتلا به مشکلات قلبی عاملی است که اینک جامعهی پزشکی را به احتیاط بیشتری در استفاده از این نوع از درمان واداشته است.
اگرچه سرطان پروستات بعد از سرطان ریه دومین عامل مرگ و میر در مردان مبتلا به انواع سرطان است، اما بسیاری از تومورهای غدهی پروستات رشد کندی دارند، اغلب در بدن منتشر نمیشوند و خطری برای بیمار ایجاد نمیکنند.
نزدیک به ۶۰۰ هزار مرد سالانه در ایالات متحدهی آمریکا برای مقابله با سرطان پروستات تحت هورمونتراپی قرار میگیرند.